07-11-07

Klein heelal


Afgelopen voorjaar verscheen 'Klein heelal' als hommage van een beeldend kunstenaar en een dichter aan de lezers van het betere boek.


Elk ex-libris dat Cees Andriessen de afgelopen veertig jaar als linosnede of houtgravure maakte, valt ogenblikkelijk op door zijn sterk grafische karakter. Het beeld is tot een minimum gereduceerd, de kleuren zijn meestal primair gehouden. Lijnen en vormen brengt hij terug tot amorfe tekens met een intrigerende ritmiek. Ze verwijzen naar een eigen beeldtaal die vaak refereert aan die van de literatuur of rechtstreeks doorverwijst naar de boekbezitter voor wie het ex-libris bestemd is. Ondanks het kleine formaat waartoe de kunstenaar zich moet beperken is de ruimtelijke werking opvallend groot.
Dat zette mij aan, daartoe uitgenodigd door Cees Andriessen, tot het schrijven van de cyclus Klein heelal, een ode aan de lezer die, geboeid door zijn lectuur, zich laat vervoeren door de werking van de taal. Een reeks van zes gedichten werd aangevuld met In het letterveld, een twintigtal kwatrijnen waarin ik mij rechtstreeks liet inspireren door de verfijnde, geabstraheerde beelden die de kunstenaar in het ex-libris weet op te roepen.
In Klein heelal raken Andriessen en ik aan elkaars werelden, samen inspireerden we vormgever Harald Slaterus tot een lucide, met veel gevoel voor beeld en taal vormgegeven boek.

INFORMATIE:

Grafiek: Cees Andriessen. Afgedrukt in kleur zijn 225 ex-librissen
Uitgave: Stichting De Witte Mier, Burglaan 9, 7314 BH,
T 055-5216401, Apeldoorn
Vormgeving: Harald Slaterus
Omslag: linoleum
Druk: Flevodruk, Harderwijk
Formaat: 20x15 cm, 112 pag.
Oplage: 500 exemplaren
Prijs: € 22,00 (incl.verzendkosten)

Geen opmerkingen: