30-04-10

philippen & zn (DE TENTOONSTELLING)Zaterdag 8 mei 2010 wordt om 16:00 uur in het Centrum Beeldende Kunst (Nieuwe Binneenweg 75, Rotterdam) samen met een expositie het fotoboek philippen & zn. gepresenteerd. In zijn inleiding typeert Ruud Visschedijk, directeur van het Nederlands Fotomuseum te Rotterdam het werk als volgt: (...) "Wat opvalt is dat Sander en Rafaël allebei de werkelijkheid benaderen alsof ze deze voor de eerste keer zien. (...) Uit hun foto's spreekt daarom niet alleen oprechte verwondering, maar ook een losse en vrije houding naar hun onderwerp. Dat maakt zo'n zwart-wit foto van Sander van een bloemenperk met afrikaantjes zo ontwapenend. Daardoor behouden Rafaëls jonge meisjes hun onschuld."
En Hripsimé Visser, conservator fotografie van het Stedelijk Museum te Amsterdam, merkt in hetzelfde fotoboek op: "Hun werk houdt elkaar in evenwicht. Het is verschillend maar ook verwant door beider afkeer van grote verhalen, van drama, van nadrukkelijke retoriek. Het past in een wat on-Nederlandse traditie van lichtvoetige, poëtische fotografie."
Het fotoboek bevat acht gedichten van Frans Budé die al eerder poëzie schreef én bij werk van Sander (*1946) én bij werk van Rafaël (*1972) Philippen.
Het boek is verkrijgbaar bij het Centrum Beeldende Kunst voor slechts 19,90 (de eerste 20 kopers krijgen een door beide fotografen gesigneerd exemplaar!). Bestellen kan ook via voorintekening (inclusief één foto!) bij uitgeverij post editions te Rotterdam. Zie voor de voorwaarden aldaar.
Zondag 20 juni is om 14:00 uur de opening van 'philippen en zn.' bij Underground Galerie Van Sint Fiet te Maastricht, Hagengaard 49.

Geen opmerkingen: