10-11-10

Nieuwe bibliofiele bundel


Op vrijdag 3 december 2010 wordt om 16:30 uur in het Centre Céramique te Maastricht een bibliofiele dichtbundel van Frans Budé gepresenteerd als resultaat van nauwe samenwerking tussen een dichter (15 gedichten), fotograaf (15 foto's) en meermaals bekroonde vormgever/ drukker.
Fotograaf Judith Dekker liet zich inspireren door de gedichten die op hun beurt verwijzen naar souvenirs, door vrienden en bekenden van Budé meegebracht na een reis. Haar kleurenfoto's intrigeren door hun sfeer van intimiteit en verfijnde verstilling.
De bundel werd op een speciale manier vormgegeven, met de hand gezet en gedrukt door Dick Wessels van de bibliofiele uitgeverij Het Gonst te Antwerpen. Van 3 december t/m 27 februari 2011 is dit sieraad te zien in de lange halvitrine van het Centre Céramique.
In Antwerpen wordt het boek gepresenteerd op zondag 12 december om 15:00 uur bij Antiquariaat Demian, Hendrik Conscienceplein 16-18 2000 Antwerpen. Zowel in Maastricht als in Antwerpen houdt Michaël Vandebril, verantwoordelijk voor het letterenbeleid van de stad Antwerpen, een korte inleiding.


MEER OVER HET BOEK
Handbagage verschijnt in 50 exemplaren, verdeeld over twee edities. Er is een luxe editie waarin naast de gedichten alle foto's zijn opgenomen op een formaat van 12 x 12 cm. Dit boek is gebonden in een linnen omslag en refereert qua vorm aan de fotoalbums, zoals wij die van vroeger kennen. Het heeft een oblong formaat, meet 23 x 30 cm en bevat 37 bladzijden. De tekst is met de hand gezet uit de Spectrum, Gill en houten Biljetletter en gedrukt in twee kleuren op Zerkall-Bütten.
De gewone editie bevat naast de gedichten een 'bladwijzer' waarop in klein formaat de beelden zijn opgenomen. Het aantal pagina's is 23. Deze versie is Japans gebonden en wordt gestoken in een papieren foedraal.
BESTELLEN en of VOORINTEKENEN.
Alle uitgaven zijn gesigneerd door Frans Budé & Judith Dekker en op de pers genummerd. De luxe-editie wordt bovendien op naam gedrukt.
Voorintekenen op een exemplaar naar keuze is mogelijk door te reageren op dickwessels@skynet.be Na overmaking van het verschuldigde bedrag op één van onderstaande rekeningen wordt u zo spoedig mogelijk na verschijnen een exemplaar gezonden.

Voor Nederland: ING rekening 57 56 486 t.n.v. Dick Wessels, Schotensesteenweg 112, 2100 Deurne. Voor België: KBC rekening 401 4543191 20 tnv Wessels, Diederik

Luxe-editie, voorintekenen € 235.- per ex., na 12 dec. € 250.-
Gewone editie, voorintekenen € 65.- per ex., na 12 dec. € 75.-

Over de totstandkoming van het boek kan men lezen op de literatuursite van het Huis voor de Kunsten.

Naast genoemde presentaties staat Het Gonst op de Beurs voor kleine uitgevers in Paradiso te Amsterdam op 5 december a.s.

Beneden het openingsgedicht van Frans Budé met bijbehorende foto van Judith Dekker:

Airport Aarde

In aangroeiende rijen bevechten we onze plaats
met messen in de ogen. Altijd nieuw: rommelen
in tassen, sleutelbos die zich langzaam onthaast.
In broekzakken geen grip op gladde aansteker,

piloot verdwaald tussen grondpersoneel, steward
met gebruinde wangen. Vandaag alles anders.
We kennen de wieltjes van dwarse trolly’s,
vertrouwen elke meid in politieshirt.
................Ja, we gaan! wordt omgeroepen,
scheur niets aan flarden deze overvolle dag.
Zo waken we over elke voetstap, geven onszelf
een kans, plaatsen ons voor uitzicht aan het raam.

Eén vleugel is al oud, je ziet het, en toch –
dit alles is het waard.


Geen opmerkingen: