22-04-13

Opening tentoonstelling Piet Berghs 1Schelpenwoud

Je neemt een steen onder de arm, vouwt
en spert hem open, rolt en strijkt hem dicht.

Paarsblauw vruchtlichaam, naamloos gedaald
naar de bodem van je droom, fijn viltig

de witachtige bekertjes, omsponnen door
een kleur van elders. Drijft mee op de wind

engelenzang, zachtfluwelen lichtval.
Broze zeepokken verlokkend om je heen.


frb

Gedicht bij het werk 'Bloesem van de steen, 2004' (Naamse steen, 60x40x60 cm) van beeldhouwer Piet Berghs (1948). Afgelopen zaterdag 20 april opende ik in Galerie BIS71 te Geleen het eerste deel van een grote overzichtstentoonstelling, de periode 1975-1995. Komend najaar worden beelden uit het tijdvak 1995-heden geëxposeerd. Een fragment uit het openingswoord: 
'Piet Berghs gaat het gevecht met de steen aan. Het weerbarstige Ardense graniet wordt voor hem de grote uitdaging. Met groot respect voor het steenharde materiaal en met een enorme vakkennis weet hij uit grotere en kleinere brokken steen zijn ideeën te verwezenlijken. Hij kapt zich als het ware een toegang tot het innerlijk van de steen. Van buiten naar binnen werkend, zeg maar gerust zwoegend, ontsluit hij vanuit een grote precisie en diepe concentratie zijn schepping die spreekt over licht en leven, ruimte en evenwicht, die schoonheid en harmonie laat zien, tegelijk ook het nauwelijks te bevatten mysterie. Er is tevens sprake van vergankelijkheid, het cyclische proces van de tijd. ‘We zijn niets vergeleken met de eeuwigheid’, is een citaat van deze altijd bezige beeldhouwer. Die eeuwigheid spoort hij op in de blauwgrijze hardsteen uit het Laat-Devoon tot en met het Vroeg-Carboon die een aaneenklitting is van resten crinoïden, diertjes met een kalkskelet die ooit op de zeebodem leefden. Dezelfde laag waaruit het Belgische graniet wordt gewonnen komt na honderden kilometers ondergronds in Ierland weer boven. Alleen dát al is voor Piet Berghs een reden om zijn onbewerkte steenmassa met respect tegemoet te treden.' 

De tentoonstelling van Piet Berghs is nog t/m 16 juni te zien in Galerie BIS71 aan de Rijksweg Noord 71 te Geleen.Geen opmerkingen: