16-09-13

'Familia', boek en tentoonstellingIn 1953 verscheen het veelgeprezen bedrijfsfotoboek Oranje Nassau Mijnen van fotograaf en huisarts Nico Jesse (1911-1976) over het gelijknamige mijnbouwbedrijf in Zuid-Limburg.
Recent is gebleken dat zich in het archief van Nico Jesse, ondergebracht in de collectie van het Nederlands Fotomuseum, foto's bevinden die hij tijdens de oorlogsjaren in Limburg maakte. Hij portretteerde in de periode 1942-1943 tientallen families in opdracht. Nu, zeventig jaar later, zijn zeven van deze families teruggevonden. De Limburgse fotografen Edith Eussen en Rafaël Philippen zochten hen op en maakten portretten van de ouder geworden kinderen en hun nazaten.
In het boek Familia worden de historische zwart-wit foto's van Jesse samengebracht met de nieuwe kleurenfoto's van Eussen en Philippen.
Voorwoord: Flip Bool; gedichten Frans Budé.

Van 20 september 2013 t/m 5 januari 2014 is een deel van de foto's te zien in het Limburgs Museum te Venlo. Het boek is vormgegeven door Baer Cornet en kost € 29,50.
Zondag 29 september om 15:30 uur wordt Familia tijdens de opening van een tentoonstelling met werk van Philippen en Eussen gepresenteerd bij boekhandel Polare te Maastricht.

(Uit de najaarsbrochure van Uitgeverij Lecturis).

Geen opmerkingen: