19-01-14

'Roos en Blad': expositie Kim Zwarts plus poëzieuitgaveVrijdag 24 januari 2014 presenteert Kim Zwarts in Alex51galery (Alexander Battalaan 51) te Maastricht zijn foto's van afgestorven rozen en koolbladeren. Tegelijkertijd is er de presentatie van 'Roos en Blad', 24 gedichten van Frans Budé, die zich heeft laten inspireren door de foto's. De reeks verschijnt in twee linnen cassettes, uitgevoerd in donkergeel en olijfgroen. Het gaat in totaal om 16 foto's – eigenhandig door Kim Zwarts afgedrukt – en 24 gedichten. Tijdens de opening die om 17:00 uur begint, leest de dichter voor uit het werk. De tentoonstelling loopt t/m 19 februari 2014 en is geopend tijdens kantooruren.
Mathieu Bruls, architect en galeriehouder, tekent het volgende aan bij de recente fotowerken: 'Kim Zwarts is een meer dan gevestigde fotograaf van gebouwen en stadslandschappen. De inmiddels omvangrijke reeksen tonen een fascinatie voor het detail. Zijn foto’s ogen alsof ze met veel precisie tot stand komen. Soms ontstaan zijn foto’s in opdracht, vaak ook als vrij werk.
En zoals het ook de kunstenaar soms overkomt, ontstaat er van tijd tot tijd, ook zo maar iets nieuws. Niet zelden tot verrassing van de maker zelf. Zo moet het Kim Zwarts vergaan zijn toen de eerste close-up van een afgestorven roos gemaakt was. 
De foto’s van afstervende rozen en koolbladeren doen ons versteld staan van de visuele rijkdom, en dat in zó weinig. De fotograaf rust niet voordat een veelvoud van vergelijkbare foto’s een constante doet ontstaan (...). Nog even, en dan zit in die dode bloemen en bladeren net zo veel als in het leven zelf.'

De oplage van deze unieke portfolio's (vormgeving Baer Cornet, bindwerk Arno Lipsch) bedraagt twaalf exemplaren waarvan acht bestemd voor de handel. Meer informatie vindt u op de website van pale pink publishers.

Geen opmerkingen: