28-05-2015

Lied van de Maas / Chant de la Meuse


Op zaterdag 30 mei 2015 opent de eerste editie van Mater Mosa met een ongekende gebeurtenis: een geluidswave van bijna 1.000 kilometer. In de ochtend worden de kerkklokken geluid nabij de bron van de Maas. Het volgende dorp neemt het signaal over, en zo gaat het verder. Waar de Maas breder wordt doen ook carillons, schepen, koren en fanfares mee. Aan het begin van de  avond bereikt de golf het Noorderhoofd bij Hoek van Holland, om op te gaan in de weidsheid van de Noordzee. 

De geluidsgolf volgt in Nederland de loop van de Maas zoals die tot 1904 was: via Gorinchem, Dordrecht en Rotterdam. In totaal gaat het om ruim 600 locaties in Frankrijk, België en Nederland waar de compositie 'Lied van de Maas' ('Chant de la Meuse') van componist Jesse Passenier en dichter Frans Budé te beluisteren valt. Dit is het refrein:
        
Ritme van de stroom, nauwelijks nog in toom, / het ritme van de Maas, klaterend water, / oeverwal  die zich liefdevol strelen laat, / waar wind zachtjes ruist, het licht zich stapelt, / lonkt de overkant – de brug komt later.
        
In de vertaling van Daniel Cunin:
   
Rythme du fleuve, plus vraiment en bride,le rythme de la Meuse, eau tonitruante, / berge qui se laisse bercer, caresser, / là où bruit le vent, la lumière s’assemble, / l’autre rive séduit – pour plus tard le pont.

Meer over de geluidswave is te vinden op de website van Mater Mosa.

Geen opmerkingen: