24-08-16

'Verraderlijke tooi'


"In de imaginaire wereld die Bep Scheeren schept vervloeien alle eerder door ons getrokken grenzen. Beelden uit het alledaagse leven vermengt ze ingenieus met herinnering en droom. Ze rangschikt en combineert net zo lang totdat er nieuwe associaties ontstaan. Alleen zo kan in haar verbeelding een vrouwenhoofd rijzen uit een wankel staande vaas om vol tederheid een paardenhoofd te kussen; en een aantrekkelijke leeuwin met elegante damesschoen triomfantelijk poseren tegen de achtergrond van een on-Afrikaans aandoend landschap.

Vervreemding is het sleutelwoord voor haar werk. Beklemming, ontheemding, daar gaat het haar om. Het gevoel dat de opgevoerde personages op de een of andere manier niet met de wereld of met zichzelf samenvallen. Er is een verstoring van de realiteit geschapen, een aangename hapering die deze kunstenaar niet geheel zonder ironie uitvergroot. Ogenschijnlijk kleine verschuivingen in de perceptie kunnen tot bizarre taferelen uitgroeien. Ontreddering wordt naast schoonheid geplaatst, emotie naast koele waarneming. Met grote verbeeldingskracht wordt de naakte werkelijkheid aangekleed.
Marguerite Yourcenar komt in haar korte roman ‘Alexis’ (Amsterdam, 2007) dicht in de buurt bij wat ik denk waar te nemen in het werk van Bep Scheeren. Ze schrijft: ‘We merken dat ons lichaam een eigen leven leidt, met eigen dromen en een eigen wil, dat we er tot onze dood rekening mee moeten houden, dat we moeten toegeven, een schikking treffen of strijden.’ Om wat verderop nuchter vast te stellen: ‘Soms sterft de ziel voor het lichaam."

 frb

Uit: Bep Scheeren. Van de haat en de liefde 2000–2010 / Vom Hass und von der Liebe 2000–2010. Museum van Bommel van Dam, Venlo 2010.

Afbeelding: Verraderlijke tooi (2005), acryl op linnen, 80x60 cm

Geen opmerkingen: