22-01-2018

Eerste Sjiek Literatuurprijs uitgereikt


Afgelopen zondag werd tijdens het taal- en cultuurfestival in de ECI Cultuurfabriek te Roermond de eerste Sjiek Literatuurprijs uitgereikt.
Voor deze prijs werden zes recent verschenen, Nederlandstalige romans genomineerd die een link hebben met Limburg. Genomineerd werden: Grond van Wil Boesten, De dagen van Frans Budé, De sjamaan van Sevilla van Govert Derix, De opname van Willem Kurstjens, De verdwenen stad van Ton van Reen en Voorland van Octavie Wolters.
Winnaar
De prijs werd uitgereikt aan Frans Budé. De jury sprak unaniem van een “weloverwogen, stilistisch pareltje” en loofde het feit dat dit prozawerk naadloos in het poëtisch oeuvre van de auteur past. (...) "In een prachtige, weloverwogen taal schetst Budé het beeld van een liefdevol gezin in een vervlogen tijd, zonder sentimenteel te worden. Hij weet de kunst van het weglaten, kenmerkend voor zijn poëzie, met succes te vertalen naar proza. (...) Een boek dat tegelijk maat houdt en ontroert.”

De prijs bestaat uit een geldbedrag van 2500 euro. Hiervan is 1000 euro gereserveerd als vergoeding voor enkele optredens van de winnende auteur op Limburgse middelbare scholen om ook daar aandacht te vragen voor literatuur die een link heeft met Limburg.Geen opmerkingen: