29-03-2016

Jacques Perk in de Belgische Ardennen


"Melreux, Belgische Ardennen, juli 1879. Kruiers brengen hun handkarren in gereedheid, hotelbediendes van het vijftien kilometer zuidelijker gelegen La Roche kijken nieuwsgierig naar de vermoeide reizigers als de trein uit het noorden puffend het stationnetje binnenloopt. Enthousiast meerennende kinderen worden teruggeschreeuwd. Hier en daar neemt een passagier vanachter een opengeschoven raampje nieuwsgierig de nieuwe omgeving in zich op. De dames zijn blijven zitten, in afwachting van een helpende hand schikken ze niet al te opvallend hun kleding. Ondertussen kijken ze naar de lucht die zich zwaar en dreigend boven het dal van de Ourthe heeft samengepakt.
De bediendes van Hôtel du Nord uit La Roche verschijnen in de coupés, koffers en dozen verhuizen naar het klaarstaande rijtuig op het hobbelige stukje grond naast het perron. De knechten begroeten de familie uit Amsterdam, knikken timide naar de jongedames in het gezelschap. Dan gooit de koetsier de zweep over de paarden. Nog maar een half uur en de familie Perk is eindelijk in haar geliefde vakantieplaats. 
Vader Perk, van huis uit dominee, heeft zijn passie voor de Ardennen bezongen in allerhande tijdschriftartikelen, hij stelde zelfs een gids samen over de Ardennen. Een eeuw later zal het stadje deze Hollander met een gedenksteen eren, als de pionier in wiens voetspoor duizenden noordelingen La Roche-en-Ardenne bezochten."

 frb

Uit: Het perfecte licht, Uitgeverij Scorpio, Eckelrade 1999.

Geen opmerkingen: