20-05-2018

Leo Herberghs Poëzieprijs


19 mei j.l. mocht ik in de 'multidisciplinaire culturele instelling' Schunck te Heerlen de vijfde en laatste Leo Herberghs Poëzieprijs in ontvangst nemen. De prijs, ingesteld door het echtpaar Cis en Leo Herberghs, bestaat uit een bedrag van € 750,- en de opdracht een dichtregel te schrijven die door beeldhouwer Tycho Flore (zie foto) in een door Staatsbosbeheer beschikbare boomstam wordt gekapt.De beuk ligt sinds afgelopen weekend in de velden rond Kunrade (gemeente Voerendaal). Eerder ging de prijs uit naar Kreek Daay Ouwens, Maria Barnas, Emma Crebolder en Ben Zwaal. Het geheel is een initiatief van de Stichting Dichter in Beeld.
De dichtregel mocht nooit eerder gepubliceerd zijn en niet meer dan honderd letters, lettertekens en spaties omvatten. Dit werd het resultaat:
             
                Zingen wij mee met de vogel die de dag kleurt,
                ons sprankelend aanwezig maakt in vervuld verlangen.


Juryvoorzitter Gert Boonekamp: "Frans Budé is een dichter met een rijk palet (...). Hij laat horen wat de harmonie van taal en stilte vermag op te roepen waardoor plaatsen waaraan iedereen achteloos voorbijloopt, plotseling verschijnen. (...). Onvermoeibaar, met een obool onder zijn schoen, houdt Budé Charon van zich af. (...) Als hij wordt getroffen door het landschap en het water, het bos, de tuin, raakt hem de tijdelijkheid, het voorbijgaande dat hij in de taal van het gedicht onder woorden brengt waardoor het alledaagse vol bloed en leven stroomt."


Geen opmerkingen: