12-10-2019

Muzikale uitvoering van 'Steps'STEPS is een op verzoek van Stichting Vocallis door mij gemaakte tekstcollage van stemmen, geluiden en emoties bij het gruwelijke oorlogsgeweld van zowel de Eerste als van de Tweede Wereldoorlog.
Ik heb geprobeerd op geheel eigen wijze de verschrikkingen van deze twee oorlogen in woorden uit te drukken. Componist Hardy Mertens voelde mijn intentie haarfijn aan en zette die om in een ongekend meeslepende compositie. Hoe bas/bariton Huub Claessens vervolgens als zanger, als performer én als speler van de saxofoon, de bugel en de singing bowls het werk beleeft en ten gehore brengt is in alle opzichten zeer indrukwekkend.
Het decor bestaat uit een aantal grote schilderwerken (zie boven) van beeldhouwer/schilder Slavko Dujic.

De première van de uitvoering – in het kader van de bevrijding van de gemeente Vaals in oktober 1944 – vindt plaats op zondag 20 oktober 2019 om 17:00 uur in de Sint-Pauluskerk, Kerkstraat 27 te Vaals.

STEPS krijgt die namiddag een vervolg met muziek en liederen die aan de oorlogstijd en de bevrijding memoreren, met daarnaast muziek rondom het thema ‘liefde’ die alles overwint. Het is een mengeling van klassieke en lichte muziek, van Charpentier en Einaudi tot Vera Lynn en Toon Hermans, van Ave Maria tot Lente me, onderbroken door een aantal momenten van verstilling met gesproken teksten over oorlog en vrede van Heemkundekring Sankt Tolbert Vaals.

Het concert ‘Oorlog & Vrede’ is gratis toegankelijk.Geen opmerkingen: