22-09-2021

Over Martin Linnartz (1)

 

 

Martin Linnartz (1929–2012) is een begenadigd kunstenaar. Zijn observaties in de natuur dienen hem tot het ontsluiten van een eigen universum. Al tekenend registreert hij verwantschappen, puurt hij uit het ogenschijnlijk nietige het indrukwekkende grootse. Met grote zwier, maar ook met eerbied en respect voor de in de natuur aanwezige harmonie en aanvaarding van het vergankelijke.
Meer dan registraties/observaties zijn het met grote bevlogenheid vormgegeven fantasieën. Alles in zijn werken wervelt, trilt en gonst, beweging roept beweging op. Een natuur die op springen staat, tegelijk het verslag van een innerlijke beleving die waarneming omzet in droom en fantasie. Stillevens worden in hun beweeglijk lijnenspel ingenieuze composities. Details worden uitvergroot, brengen dramatische accenten aan. Geluk en genot grenzen aan dood en verval. Linnartz’ kracht ligt zowel in het grafische zwart van potlood en inkt als in het coloriet van crayon en penseel, zowel in de verstilling als in de dans.
‘Ik ben gefascineerd door het beweeglijke,’ zei Martin Linnartz, ‘het vinnige, het tintelende, het vlijtige. We mogen blij zijn dat onze insecten zo klein zijn, anders zouden het ontzettende monsters zijn.’ En ook merkte hij op: ‘Ik bevolk mijn vegetaties vaak zó vol met insecten dat het bijna een plaag wordt, er ontstaat een soort vernietigingsproces. Tussen enerzijds het insect en anderzijds de paardenbloem, de balsemien, de kastanjeknoppen, het springzaad.’
Het leidt in ieder geval voor ons als kijker tot een turbulente, vaak surrealistische wereld waarin sprinkhanen compositorisch verweven zijn met berenklauwen en vlinders vervlochten met leeuwenbekjes.

 frb

Fragment uit het openingswoord bij Martin Linnartz’ tentoonstelling ‘Bildnerische Betrachtungen’ op 21 maart 2009 in Museum Het Land van Valkenburg. In 2011 was de tentoonstelling te zien in het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam.

Afb.: ‘Insect’, inkt op papier, 1970, 32x27 cm
Over Martin Linnartzhttps://rkd.nl/nl/explore/artists/50239


Geen opmerkingen: