29-11-2022

De eerste bloemlezing van de Nederlandse poëzie | 101 gedichten uit het Koninkrijk van 1945 tot nuDe eerste bloemlezing van de Nederlandse poëzie, verschenen bij uitgeverij Querido, bevat gedichten uit Nederland, Indonesië, Suriname en de Antillen, maar ook werk van nieuwe Nederlanders uit het Midden-Oosten en Zuid-Amerika. Het boek wil en kan geen volledig overzicht zijn van de beste gedichten geschreven in het koninkrijk, wel een startschot voor een andere inclusievere blik op onze literatuur en wie daar wel en niet aan meedoet. 


Het gaat om gedichten geschreven in het Fries, Gronings, Drents, Twents, Achterhoeks, Brabants, Limburgs, Zeeuws, Sranan, Sarnámi, Papiament, Bahasa, Zuid-Afrikaans, Dari/Farsi en gedichten rechtstreeks in het Nederlands geschreven.

De bloemlezing is samengesteld door Tsead Bruinja, Dichter des Vaderlands (2019-2020). Van de gedichten die niet rechtstreeks in het Nederlands zijn verschenen is steeds een vertaling bijgevoegd.


Na een eerdere presentatie afgelopen maand in Perdu en in de Koninklijke Bibliotheek vindt er zaterdag 3 december in het Poëziecentrum te Nijmegen om 14:00 uur een voorleesmiddag plaats door enkele dichters die in de bundel zijn opgenomen.


Meer informatie op:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Tsead_Bruinja


https://soundcloud.com/tsead-bruinja/popular-tracks


https://www.poeziecentrumnederland.nl/activiteiten/agenda/

Geen opmerkingen: