02-02-2020

Aldus de wetenschapper (3)


"De nachtegaal is de kampioen van de zangvogels. Zijn prachtige zang heeft mensen tot tranen toe bewogen, dichters in vervoering gebracht en vogelvangers naar het bos gedreven om hem te vangen. Met zijn bijna ontroerende trillers en aangrijpende pauzes weet hij mensen echt te raken. Het verlangen om zijn lied te bezitten, leidde ertoe dat hij eeuwenlang gevangen werd en in grote aantallen werd opgesloten. Eenmaal gekooid, viel er aan een nachtegaal echter weinig plezier te beleven: de meeste stierven na een, twee dagen, en de weinige die het wel overleefden, zongen alleen een paar weken in de lente.
Met de kanarie lag het stukken eenvoudiger. Hij was tam, kon makkelijk in gevangenschap worden gekweekt en zong het hele jaar door: luid, vrolijk en gevarieerd. Maar hij haalde het natuurlijk niet bij de nachtegaal. Om het beste van twee werelden te verenigen, droomden vogelhouders er al sinds de middeleeuwen van om nachtegalen en kanaries met elkaar te kruisen. Ondanks een aantal stoutmoedige pogingen is ze dat echter nooit gelukt."


Tim Birkhead, De wijsheid van vogels. Vertaling uit het Engels: Ed' Korlaar en Joop Hart. Uitgeverij De Bezige Bij, Amsterdam 2008




Geen opmerkingen: