10-05-2022

Over Apollinaire (8)

 

 

“‘Billboards’ verkondigen de boodschap van de toekomst: ‘Dat is de poëzie van vandaag, het proza vind je in de kranten.’ Tussen al die beelden van de wereldstad is de dichter wanhopig op zoek naar zichzelf en de tijd waarin hij leeft.
'Zone' is in de tijd dat het verschijnt dermate vernieuwend in de poëzie qua vorm – onder meer door het weglaten van de interpunctie – en beeldspraak, dat het samen met ‘Pâques à New York’ van Valéry Larbaud tot de eerste ‘moderne-stad-poëzie’ kan worden gerekend. Alle achterliggende feiten en gebeurtenissen: Monaco waar hij vanaf zijn zevende woont, Nice waar hij naar de middelbare school gaat, Stavelot en het Rijnland (vanwaaruit hij een aantal reizen door Duitsland en naar Praag maakt), alle voorbije liefdes en vriendschappen noemt hij op in één lange ademtocht.

Je steekt de draak met jezelf en je lach spat als het hellevuur
In de vonken van je lach weerglanst je levensavontuur


Rome, de stad waar Apollinaire werd geboren, is niet langer meer het vertrekpunt. Het eindpunt, zo blijkt in de laatste regels, blijft in duisternis gehuld: ‘Vaarwel Tot ziens // gekeelde zon’.  Daartussen vallen zijn roomse jeugdherinneringen, zijn talrijke reizen – ook naar Amsterdam, Leiden en Gouda – en belevenissen van alledag in het drukke Parijse omgangsverkeer. Alles verweeft zich, op sommige plaatsen wordt het bijna apocalyptisch, zoveel beelden als hij tegen de horizon plaatst. Eenmaal gewend aan het ritme van de rijmen laat 'Zone' zich, op een enkel gedateerd feit na, lezen als een modern gedicht. De vooruitgang die destijds de wereld in een stroomversnelling bracht is ook vandaag weer actueel, en ook de stroom vluchtelingen waarover Apollinaire spreekt, heeft aan actualiteit niets ingeboet.”

 frb

Uit: Het perfecte licht. Beschouwingen, verhalen, gedichten. Uitgeverij Scorpio, Eckelrade 1999
Over Guillaume Apollinaire: https://nl.wikipedia.org/wiki/Guillaume_Apollinaire

Afb. boven: 'Salut monde' is afkomsig uit Calligrammes, poèmes de la paix et de la guerre 1913-1916 

Geen opmerkingen: